Wat is een tussentijdse toets? Als je bezig bent met het behalen van je rijbewijs dan is dit een term die je vaak voorbij hoort komen. Een tussentijdse toets is eigenlijk een soort oefenexamen voor je rijbewijs. Je kunt tijdens je tussentijdse toets niet zakken of slagen.  Toch heeft het afleggen van een tussentijdse toets een aantal voordelen.

Mogelijkheid tot vrijstelling

Het grootste voordeel aan het afleggen van een tussentijdse toets is dat je de mogelijkheid hebt om vrijstelling te krijgen van het onderdeel Bijzondere Verrichtingen. Als je namelijk de tussentijdse toets goed doorloopt, wordt dit onderdeel niet meer getoetst op het praktijkexamen.

Omdat er tijdens je praktijk examen al zoveel op je af komt, is het fijn om te weten dat je op dit punt in ieder geval niet meer kunt zakken. Dit is echter niet het enige voordeel van het maken van een tussentijdse toets.

Ervaring op doen met een examinator

Op dit moment heb je als het goed is nog nooit gereden naast iemand anders dan je rijinstructeur. Bij deze persoon voel je je ondertussen vertrouwd. Tijdens je tussentijdse toets krijg je de eerste ervaring met instructies van iemand anders. Ook zal de examinator een tussentijdse toets zo behandelen als een examen zodat je kunt ervaren hoe het praktijk examen zal zijn.

Inzicht krijgen op je verbeterpunten

De examinator tijdens je tussentijdse toets weet dat je nog niet helemaal klaar bent voor het praktijkexamen. Deze persoon zal goed opletten en je instructies geven waar nodig. Na de tussentijdse toets zal hij of zij je vertellen welke punten nog verbetering nodig hebben, zodat je aan deze punten kunt gaan werken.

Grotere slagingskans

Doordat je deze ervaring al hebt kunnen opdoen en erachter bent welke punten goed zijn en welke je moet verbeteren, is de kans groter dat je slaagt wanneer je de tussentijdse toets hebt gedaan. Van de groep die geen tussentijdse toets heeft genomen slaagt slechts 47%. Veel mensen twijfelen of ze de tussentijdse toets wel zullen maken. Na het lezen van deze redenen is het aan jou om de keuze te maken, maar stiekem raden we je aan om het wel te doen. Twijfel je nog steeds? Rijschool Leiden kan je adviseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *