Wat is dimlicht?
In het verkeer mag het zicht nooit ernstig belemmerd zijn, en het weer heeft hier een grote invloed op. Dit vormt echter geen probleem wanneer de verlichting goed functioneert. Zodra het wegdek begint te verduisteren, worden de autolichten ingeschakeld. Hier ontstaat soms verwarring over het al dan niet mogen gebruiken van dimlicht of grootlicht. Onder normale omstandigheden moet het dimlicht voldoende zijn, en de lichtopbrengst varieert per automodel en -merk. Er moet echter worden voldaan aan de wettelijke minimumeisen, waarbij andere weggebruikers geen hinder mogen ondervinden.
Dimlicht uitgelegd
Bij de auto zijn er verschillende verlichtingsopties beschikbaar. De minst felle verlichting is het stads- of parkeerlicht. Zoals de naam suggereert, wordt dit gebruikt bij het parkeren, bijvoorbeeld in een donkere parkeergarage. Het biedt voldoende zicht voor enkele meters en voorkomt verblinding van voetgangers en andere mensen in de buurt.
Tegelijkertijd gaan met het stadslicht ook de achterlichten aan, waardoor de auto zichtbaar is, wat vooral belangrijk is op donkere locaties. Bij het rijden op de openbare weg is echter dimlicht noodzakelijk. Dit is niet alleen belangrijk voor een duidelijk zicht op de weg, maar ook om zelf goed zichtbaar te zijn. Het is niet verstandig om met alleen stadslichten te rijden en kan bovendien een boete opleveren.
Andere lichten in het verkeer
In Nederland is er geen verplichting om overdag met verlichting te rijden, zoals in sommige andere landen wel het geval is. Echter, bij slecht zicht, zoals bijvoorbeeld bij sneeuw, dichte mist of hevige regen, is het verplicht om dimlicht te voeren. Het is echter belangrijk op te merken wanneer het gebruik van dimlicht niet effectief is. Bij deze weersomstandigheden kan dimlicht namelijk terugkaatsen en de bestuurder zelf deels verblinden. In dergelijke situaties dienen mistlampen te worden ingeschakeld.
Het is essentieel om een onderscheid te maken tussen de twee soorten verlichting. Het onnodig gebruiken van mistlampen kan leiden tot boetes. Ook moeten afwijkende kleuren voor het dimlicht worden vermeden, en moeten de lampen correct zijn afgesteld om te voorkomen dat tegenliggers worden verblind, een aspect waarop streng wordt toegezien tijdens de APK-keuring.