Rijbewijs A Halen | Complete Gids voor Motorrijders

Rijbewijs A

Op basis van de benodigde vaardigheden voor het besturen van een specifiek voertuig, is er een aparte categorie vaardigheden vereist. Het rijbewijs A is bedoeld voor personen die een motorvoertuig willen besturen. Dit rijbewijs is verplicht voor motorvoertuigen met een maximaal vermogen van 11kW of meer en mag niet worden verward met het bromfietsrijbewijs. Net als bij het autorijbewijs omvat het rijbewijs A zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte. Het theoretische gedeelte vertoont veel overeenkomsten met dat van het rijbewijs B, wat logisch is omdat motorrijders dezelfde wegen gebruiken als automobilisten.

Hoe ga je van een A2 naar een A rijbewijs?

Vanwege de vereiste ervaring voor deelname aan het verkeer met een motor, zijn er beperkingen gekoppeld aan het rijbewijs A. De A rijbewijs leeftijd is minimum 18 jaar, maar kan je daarmee alleen een motor met een maximaal vermogen van 11kW besturen. Wie op zoek is naar meer vermogen moet wachten tot 20 jaar, wanneer het rijbewijs A2 wordt behaald en een motor met maximaal 35 kW mag worden bestuurd.

Het rijbewijs A kan worden verkregen op de leeftijd van 24 jaar, zonder de noodzaak van een apart examen als de bestuurder al in het bezit is van het A2-rijbewijs. Let op: voor personen jonger dan 24 jaar geldt een beperking voor het vermogen van de motoren. Dat wordt de rijbewijs A code 80 genoemd. Die vervalt automatisch wanneer de leeftijd van 24 wordt bereikt.

Wat is rijbewijs A?

Het rijbewijs A krijg je in handen nadat zowel het theoretisch als het praktijkgedeelte van het examen met succes is afgerond. Vanaf je 18de kan je meedoen aan het theorie examen bij het CBR. Op het examen krijg je 50 vragen waarvan je er minstens 44 goed moet hebben om te slagen. Voor A rijbewijs halen zal je dus zeker moeten uitkijken naar een geschikte rijschool waar je de gelegenheid krijgt om flink te oefenen met theorievragen. Er zijn maar 30 minuten beschikbaar voor het examen!

Een A- rijbewijs halen doe je zo

Op het theorie-examen worden een aantal onderwerpen belicht. Denk maar aan de verkeersregels, maar ook aan voertuigbeheersing. Je zal ook zelf de nodige controles moeten kunnen uitvoeren op de motor. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hoeveelheid remvloeistof of de bandenspanning? De rijbewijs A kosten verschillen van elkaar en hangt in grote mate af voor welke rijschool en lestype je kiest. Online de cursus volgen is het populairst.