Remweg Berekenen | Formule en Tips voor Veilig Autorijden

Remweg berekenen

We zijn ons er allemaal van bewust: tussen het moment dat het rempedaal wordt ingetrapt en het moment waarop de auto volledig tot stilstand komt, zal de auto een bepaalde afstand afleggen. Hoewel het voertuig uiteindelijk zal stoppen, is het van groot belang over welke afstand dit zal gebeuren. Deze afstand staat bekend als de remweg en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Binnen deze afstand kunnen zich nog steeds diverse situaties voordoen, en daarom is het cruciaal om hier altijd rekening mee te houden, een aspect dat tijdens praktijklessen voortdurend benadrukt wordt.

Ook de fabrikanten laten niets aan het toeval over

Voordat een auto wordt goedgekeurd voor deelname aan het verkeer, worden uitgebreide tests uitgevoerd, waaronder het berekenen en meten van de remweg. Dit proces is voornamelijk afhankelijk van het gewicht en de snelheid van de auto, die samen de bewegingsenergie bepalen. Bij het remmen moet deze energie zo snel mogelijk worden verminderd.

Factoren zoals krachtige remmen, de grip van de banden op het wegdek en de conditie van het wegdek zelf bepalen na het indrukken van het rempedaal de uiteindelijke remafstand. Het is van essentieel belang dat bestuurders zich bewust zijn van deze factoren en hun rijgedrag hierop aanpassen. Dit aspect wordt zowel tijdens theoretische als praktijklessen behandeld. Bij het berekenen van de remweg voor vrachtwagens moet rekening worden gehouden met het extra gewicht.

Factoren die van invloed zijn op remweg

Een feit is dat zeker, maar de factoren kunnen onderling veel variatie vertonen. Dat maakt het berekenen van de remweg toch wel tot een uitdaging. Het gaat om het gebruikte materiaal en maakt het wel een verschil of het gaat om glad asfalt of oneven straattegels. Het krijgt allemaal een heel andere wending wanneer er sprake is van een nat wegdek of eentje bedekt met sneeuw of ijzel. Dit zijn dus de belangrijkste externe factoren en gaat het allemaal daarna veel om de auto of ander voertuig zelf. Het contact met het wegdek wordt nu eenmaal gevormd door het rubber van de banden.

Het type banden en de staat waarin die zich in verkeren zijn allemaal van groot belang voor het bepalen van de remweg. Om de veiligheid te garanderen wordt het daarom aangeraden om de banden met de seizoenen te verwisselen. Zo hebben winterbanden een grover profiel en verschilt ook de samenstelling van het rubber. Hoe bereken je de remweg? Dat kan simpel gedaan worden door te kijken naar de afstand afgelegd tussen het rempedaal ingedrukt hebben en het volledig tot stilstand komen. Ook de stopafstand berekenen kan zo geschieden.

Zo bereken je de remafstand

Het is zeker een feit, maar er kunnen aanzienlijke variaties optreden tussen de verschillende factoren, wat het berekenen van de remafstand tot een uitdaging maakt. Het gebruikte wegdek, of het nu glad asfalt is of ongelijke stoeptegels, speelt een rol. Bovendien kan de situatie ingrijpend veranderen bij natte wegen of bij wegen bedekt met sneeuw of ijzel.

Deze externe factoren zijn van groot belang en vervolgens wordt de remweg sterk beïnvloed door het voertuig zelf. Het berekenen van de remafstand is vrij eenvoudig: Neem de snelheid waarmee je rijdt, deel hem door 10. De uitkomst neem je vervolgens in het kwadraat en dat antwoordt deel je door 2. Zo ziet het eruit : (snelheid/10) in het kwadraat. Dat antwoordt deel je dan door 2. Het antwoordt is je remweg in meters.

Oefen met de remweg berekenen formule

Het contact met de weg wordt hoofdzakelijk gevormd door het rubber van de banden. Het type banden en hun algehele staat zijn van groot belang bij het bepalen van de remweg. Om de veiligheid te waarborgen, wordt het aanbevolen om banden in overeenstemming met de seizoenen te wisselen, waarbij winterbanden een grover profiel hebben en een ander rubbermengsel.

De berekening van de remweg is op papier eenvoudig: het is de afgelegde afstand tussen het volledig indrukken van het rempedaal en het volledig tot stilstand komen van het voertuig. Het berekenen van de stopafstand verloopt op vergelijkbare wijze. Er wordt daar in de formule remweg dan ook rekening mee gehouden.