Groene Streep op de Weg Uitgelegd - Veilig Rijden Tips

Groene streep op de weg

Je hebt vast weleens de lijnen op het wegdek opgemerkt. Deze lijnen zijn ontworpen om de rijstroken te verdelen en een veilige doorstroom van het verkeer te waarborgen. Vaak zijn deze markeringen gemaakt van een speciaal materiaal en kun je ze voelen wanneer je er met de auto overheen rijdt. Dit dient als een soort waarschuwing om extra aandacht aan het verkeer te besteden. Naast deze functies bevatten wegmarkeringen vaak ook een boodschap, niet alleen in het patroon waarin de lijnen zijn aangebracht, maar ook in de kleur. Wegmarkeringen dragen aanzienlijk bij aan de verkeersveiligheid, en strepen op de weg verschaffen essentiële informatie aan weggebruikers. Deze strepen zijn namelijk altijd zichtbaar, in tegenstelling tot verkeersborden die soms over het hoofd kunnen worden gezien.

Groene streep op de weg betekenis

Het groen valt misschien niet zo op als de witte kleur, maar wordt daarom ook vaak in combinatie aangebracht. Deze kleur geeft aan dat op dat specifieke gedeelte van de weg een maximumsnelheid van 100 km/u geldt. Het is belangrijk om deze maximumsnelheid te respecteren, maar als de verkeerssituatie dit niet toelaat, zoals bij slecht zicht of een nat wegdek, kan het nodig zijn om een lagere snelheid aan te houden. Een ander essentieel punt is dat verkeersborden een hogere prioriteit hebben dan de groene streep.

Als je een weggedeelte met een groene streep nadert waar ook een bord staat met een afwijkende maximumsnelheid, moet je de snelheid volgens het bord volgen. Bij een groene streep is het dus belangrijk om alert te zijn op andere verkeersborden die mogelijk de maximumsnelheid aangeven. De betekenis van de groene streep met betrekking tot de maximumsnelheid moet niet automatisch worden geaccepteerd, en andere verkeersinstructies moeten altijd worden opgevolgd, zoals snelheidsaanpassingen aangegeven door matrixborden.

Mag je bij een groene streep op de weg inhalen?

Indien een groene streep aan beide zijden begrensd wordt door een niet-onderbroken witte streep, geldt er een inhaalverbod. Dit wordt doorgaans ook aangegeven met een specifiek verkeersbord, maar het is altijd raadzaam hier extra aandacht aan te besteden. Het inhaalverbod is ingesteld om ernstige ongelukken te voorkomen, en het overtreden ervan kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Als de groene streep wordt geflankeerd door een onderbroken witte lijn, is inhalen wel toegestaan.

Alleen dan is de regel van kracht dat je bij een groene streep op de weg mag inhalen. Deze ogenschijnlijk eenvoudige maatregelen hebben een aanzienlijke impact op de verkeersveiligheid, maar het is van essentieel belang dat weggebruikers op de hoogte zijn van deze regels. De doorgetrokken groene streep op de weg moet daarom direct de aandacht trekken van de weggebruiker, en de geldende regels worden mede bepaald door andere wegmarkeringen en verkeersborden.